donderdag 13 juni 2013

Noorderlicht reistips

Tips voor de beste Noorderlicht ervaring.

  1. Reis naar het noorden van Lapland. Noorderlicht kan je in Europa waarnemen vanaf zuidelijk lapland, maar idealiter reis je naar de "aurora" zone. Deze start boven de poolcircel. Nog noordelijker is niet noodzakelijk beter, op Spitsbergen en Groenland zijn je kansen op noorderlicht niet groter dan in Lapland. Ook IJsland is een perfecte noorderlicht bestemming. De combinatie met open water, gletsjermeren of de zee levert hier vaak spectaculaire reflecties op bij Aurora Borealis beelden.
  2. Neem je tijd. Noorderlicht laat zich moeilijk voorspellen op langere termijn. Op korte termijn zijn zonne-uitbarstingen wel te voorspellen, maar Lapland is gezien de zeer beperkte beschikbaarheid aan vluchten en lokale wilderness lodges geen last-minute bestemming. De beste manier om je kansen zo groot mogelijk te maken, is te opteren voor een verblijf van minimaal een volledige week. Sommige locaties zoals de Pinetree Lodge in Sarkimukka, Abisko in Zweden, behoren tot de beste in héél Europa om het noorderlicht te zien.
  3. De reisperiode. De hele winter vanaf september tot half april, kan je genieten van het poollicht. Traditioneel zijn de beste maanden september en februari tot april. Op een bepaald moment gaat de zon zo laat onder, dat je het noorderlicht niet meer kan waarnemen! Dit is rond eind april.
  4. Tijdstip. Vaak zie je noorderlicht het beste in de late avond, tussen 20 en 1u 's nachts.
  5. Reis dieper de wildernis in. Meerdaagse tochten of tochten waarbij je verblijft in wildernishutten, zijn de allerbeste. Zonder strooilicht heb je geen storende lichtbronnen in de buurt.
  6. Een groot bevroren meer. Is ideaal om noorderlicht te spotten, geen bomen die in de weg staan!
Xplore the North is een reisorganisatie uit België gespecialiseerd in noorderlicht reizen.

noorderlicht kungsleden, zweden