dinsdag 10 september 2013

Scandinavische specialiteiten: Gravad Lax

Gravad Lax of gemarineerde, rauwe zalm.

gemarineerde rauwe zalm is héél eenvoudig te bereiden. Dit is een typisch voorgerechtje uit de Scandinavische keuken. De oorspronkelijke bereiding had als bedoeling de zalm langer te kunnen bewaren.

Je maakt best de voorbereiding 2 dagen vooraf je de zalm wil eten. 


Ingrediënten:


  • 2 stukken zalm, die op mekaar passen (bvb 2x400g)
  • 100 gr grof zeezout
  • 60gr suiker, 1 eetlepel grof gemalen peperkorrels
  • verse dille
  • citroen
Mix het zeezout, de suiker, de peper en de gehakte dille. 
Leg een plastic folie in een schaal, waar de zalm net inpast. 
Bedek met een deel van dit mengsel de bodem de schaal
Je legt één van de 2 stukken met de velkant naar beneden hierop. Bedek opnieuw met een ruime laag van het zoutmengsel. 
Leg nu het tweede stuk zalm met velkant naar boven hierop. 

De folie goed aanspannen en dichtmaken.
Je legt hier dan best een snijplank/gewicht op, zodat de zalmen goed worden aangedrukt met het zoumengsel.
Draai na 24h de ingepakte folie met de zalmen om.

Zeer fijn snijden in plakjes (zoals carpaccio), wat citroen als afwerking, combineert goed met wat rood shiso kruid.