vrijdag 4 oktober 2013

Het noorderlicht in IJsland

Noorderlicht 4x4 selfdrives of met superjeeps naar het binnenland.

Subliem. Hemels. Surreëel. Deze woordenschat wordt gebruikt bij het beschrijven van noorderlicht. Goed voor een stevige boost in je motivatie om een grondige noorderlicht-zoektocht te starten. Maar vergeet niet dat een goede voorbereiding absoluut noodzakelijk is om je kansen voor het waarnemen van deze bijzondere groene schijn aan de hemel te maximaliseren.
noorderlicht in IJsland
Noorderlicht in IJsland

IJsland is één van ’s werelds meest toegankelijke plaatsen om het noorderlicht waar te nemen. Daarom is het ook een topper binnen de toeristische attracties die IJsland te bieden heeft. Ondernemende IJslanders begonnen met noorderlicht boottochten, hotels met aurora wake-up call, en late-night excursies. Een waaier aan opties dus.

noorderlicht in IJsland

Doch, deze creatieve initiatieven gaan de noorderlichtactiviteit niet verhogen. Goede noorderlicht condities komen in feite steeds neer op 5 essentiële elementen:

1/ het moet nacht zijn

2/ de hemel moet open zijn, of toch voor een groot stuk niet-bewolkt

3/ er moet een zonne-uitbarsting plaatsvinden, zodat er een zonnewind ontstaat die de elektrisch geladen deeltjes transporteert, en onze atmosfeer in slingert

4/ de zonnewind moet richting de aarde waaien

5/ de wind moet sterk genoeg zijn zodat de geladen deeltjes de Aarde bereiken.

Al deze elementen gecombineerd, bieden je beste kansen op spectaculair  noorderlicht in IJsland.
Moeilijk te beïnvloeden dus, dat noorderlicht, maar wel absoluut de moeite waard!