woensdag 21 mei 2014

Puur IJslands proeven

De IJslandse keuken is niet bepaald de internationaalst meest bekende, of gerenommeerde. 

De Noord-Amerikaanse liefde voor fast-food en frisdrank is overgewaaid naar IJslandse bodem, en je vindt dan ook gemakkelijker een hamburgertent dan een gastronomisch hoogstaand restaurant. Toch is het lang niet al geïmporteerd rundsvlees en ketchup. Op een ongerept dun bevolkt en ecologisch ingesteld eiland is immers ruimte zat voor een biologische eetcultuur op niveau.

icelandic lamb
Zo gebruiken IJslandse restaurants - ja zelfs de burgertent op de hoek - de zuiverste materialen die verkrijgbaar zijn, en die gekweekt of gevangen zijn in een zuiver en niet-vergiftigd milieu. De IJslandse vis staat bekend om zijn kwaliteit, wordt op een verantwoordelijke manier gevangen en volgens de de hoogste branchenormen geproduceerd. IJslands lamsvlees is ook een nationale trots, en staat bekend om het sappige vlees. De IJslandse schapen grazen in de zomer op de IJslandse hooglanden en bergkruiden verrijken het vlees met een delicate smaak.

De natuurlijke kenmerken van IJsland komen ook goed van pas. Geothermische kassen functioneren als natuurlijke serres waarin organische groenten worden gekweekt. Deze leveren een groot deel van de vraag van het land. 

In de 20e eeuw nam het land, alsook de IJslandse keuken verschillende internationale invloeden op. De opkomst van de culinaire beweging New Nordic Cuisine is een stimulans geweest voor de diversiteit van Scandinavische regionale ingredi├źnten en heeft de kwaliteit van de regio benadrukt: zuiverheid, eenvoud en ethische productie staan centraal.

Dit draagt eraan bij dat IJsland aan je verwachtingen zal voldoen en waarschijnlijk zelfs zal overtreffen op het gebied van topkwaliteit, smaak, en een gezonde eetervaring.