woensdag 4 juni 2014

Wat te eten in IJsland?

Enkele tips uit de lokale keuken die je zeker geproefd moet hebben tijdens je verblijf op IJslandse bodem:

1/ Skyr
Een verfijnd zuivelproduct, qua textuur vergelijkbaar met yoghurt, maar technisch gezien een zachte kaas. Skyr is populair vanwege het lage vetgehalte en het hoge eiwitgehalte, en smaakt heerlijk met bosbessen en een toefje slagroom. Staat bekend als het IJslandse supervoedsel, niet te missen dus!

2/ Lam
IJslandse schapen brengen traditioneel de zomers door met grazen in het wild in de IJslandse hooglanden. Ze leven van bergkruiden, en dan voornamelijk tijm, wat dit magere gourmetvlees zijn delicate smaak geeft.

3/ Rúgbrau
Plokkfiskur
Plokkfiskur
Dit is zuiver roggebrood, donker en compact, meestal vrij zoet. Van oudsher werd het brood gebakken in een pot of gestoomd in speciale houten vaten die in de grond werden begraven bij een hete bron. Het brood wordt vaak geserveerd met vis, en heeft de eigenschap enorm gezond te zijn!

4/ Plokkfiskur
Dit is een stoofpotje van vis, gemaakt met aardapppels, , gekookte vis en uien, geserveerd in witte saus en met Rúgbraud en boter. Origineel was het een gerecht om de restjes op te maken, maar nu wordt het beschouwd als een traditionele IJslandse delicatesse.

5/ Íslenskt Brennivín
Het is eigenlijk geen ‘gerecht’, maar IJslandse schnapps. Deze staat algemeen bekend als The Black Death, en maakt toch onvoorwaardelijk deel uit van de IJslandse voedselcultuur. Het is gemaakt van gegiste aardappels en op smaak gebracht met karwijzaad. Meestal gekoeld geserveerd, maar wees er voorzichtig mee…

6/ Har∂fiskur

Gedroogde vis, meestal gemaakt van schelvis of kabeljauw. Ook een IJslands supergerecht, omdat het een vrijwel zuivere bron van eiwit is. Een populaire snack voor zowel jonge kinderen als volwassenen, heerlijk met een laagje boter erbovenop. 

Smakelijk!