dinsdag 8 juli 2014

'Fika', een Zweedse kop koffie

Ze vertalen het niet graag, de Zweden… Een fika, dat is een fika. Ga je het vertalen, dan verlies je de betekenis en wordt het een platvloerse koffiepauze. Het is gegarandeerd één van de eerste woorden Zweeds die je zal leren, na hej (hallo) en tack (dankjewel).

Het is veel meer dan zomaar koffie...

Het is een sociaal moment, een gegronde reden om te pauzeren en om een moment ‘quality time’ uit te trekken. Fika kan eender wanneer, in de ochtend, de namiddag of de avond. Het kan thuis, in je hotel of lodge, gezellig bij de open haard of onderweg bij een kampvuur. Met vrienden, familie, collega’s of met iemand die je nét hebt ontmoet. 1x per dag of meerdere keren, het kan allemaal.



Fika gaat hand in hand met zoetigheid. Kaneelgebakjes, huisgebakken cake, krokante koekjes. Geen verassing dat de Zweden bij de hoogste consumenten van koffie en gebak ter wereld horen. Of beter gezegd, in Zweden weten ze de goede dingen des levens te erkennen!


Ga je in het Zweedse hoge noorden op safari met de huskyslede of sneeuwscooter, of plan je een winterwandeling met sneeuwraketten of cross-country ski's, dan hoort een fika onderweg daar sowieso bij. Een kampvuur maken in de sneeuw, koffiepot erop, lekker opwarmen bij het knetterende houtvuur, en smullen van een Zweedse lekkernij. Kortom, het top moment van elke dag. 



Ook zin gekregen in kaneelbroodjes?

Ingrediënten voor het deeg
250 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
90 gram roomboter in kleine blokjes gesneden
165 ml melk
Bloem om het werkblad te bestuiven

Ingrediënten voor de kaneelvulling
60 gram roomboter (zachte boter op kamertemperatuur)
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel

Ingrediënten voor het glazuur
125 gram gezeefde poedersuiker
1 eetlepel kokend water

Werkwijze voor het deeg
Verwarm de oven voor op 200° C.
Zeef het meel en het zout in een kom. Doe de blokjes boter erbij.
Snijd met twee messen of met een deegkneder de blokjes boter door het bakmeel.
Maak een kuiltje in het midden van het meel-botermengsel en voeg de melk toe.
Meng alles met een pollepel tot een zacht deeg.
Strooi wat bloem op het werkblad of het aanrecht.
Stort het deeg op het werkblad. Kneed het deeg totdat het glad van structuur is.
Bestuif het werkblad nogmaals met bloem en rol het deeg uit tot een lap.
De lap moet ongeveer 5 mm dik zijn en ongeveer 25 cm lang en 40 cm breed zijn.

Werkwijze voor de vulling
Meng de zachte boter, basterdsuiker en kaneel met een vork tot een luchtige crème.
Verdeel het mengsel met een spatel gelijkmatig over de lap deeg.
Rol de deeglap vanaf de langste kant op. Snijd de deegrol in schijfjes van ongeveer 3 cm.
Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd ongeveer 3 tot 4 cm afstand tussen de schijfjes. De schijfjes zullen tijdens het bakken flink rijzen.
Bak de kaneelbroodjes in 20-25 minuten goudbruin op 200° C.
Laat de broodjes afkoelen na het bakken.

Werkwijze voor het glazuur
Doe de poedersuiker in een kommetje. Voeg hier een eetlepel kokend water bij.
Roer goed totdat er een glanzend mengsel ontstaat.
Besprenkel de afgekoelde broodjes met het glazuur. 


Niet te vergeten:
Een heerlijke kan koffie van verse koffiebonen opgieten. 


In de wintermaanden zijn de kaneel broodjes ook héérlijk lauwwarm.
Smakelijk!