maandag 16 februari 2015

Winterse bessentaart uit Lapland

Wie al een keer in het Hoge Noorden geweest is, weet er alles van. In Lapland is men gek op bessen. Als confituur in alle geuren en kleuren, bij het ontbijt over je dampende kom havermoutpap, als afwerking bij je elandsteak, en noem maar op. Telkens opnieuw zijn er bessen en telkens opnieuw smaken ze héérlijk.

Ben je net terug uit Lapland en mis je die zoete smaken - heb je reisplannen in noordelijke richting en wil je een smakelijk voorproevertje – heb je wat vrije tijd om handen in de schoolvakantie – of gewoon omdat het maandag is – er staat bessentaart op het menu!


Korte samengevat:
Voor 6-8 personen
Voorbereidingstijd van 20 minuten
Kooktijd van 25 minuten

Wat heb je nodig voor het gebak?
175g boter
180g tarwebloem
100g bloemsuiker
½ theelepel bakpoeder
Een snuifje zout

Wat heb je nodig voor de vulling?
50g fijngemalen amandelen
450g zwarte bessen
90g bloemsuiker
1 eetlepel aardappelbloem of maisbloem

En voor het glazuur?
3 eetlepels lopende, rode confituur – zonder zaadjes

Bereidingswijze:
1/ Smelt de boter voor het gebak. Laat deze vervolgens een paar minuten afkoelen.

2/  Bestrijk een 23cm diameter taartbodem met boter.

3/ Voorverwarm de oven op 200°C.

4/  Mix de tarwebloem, bloemsuiker, bakpoeder en het zout. Klop hier geleidelijk aan de gesmolten boter onder tot je een gelijk kleurige deegmassa hebt.

5/ Vul de taartbodem met het deeg. Duw het geleidelijk aan open met je vingers, aangezien het te smeuïg is om uit te rollen.

6/ Strooi de amandelschilfers uit over het gebak.

7/ Mix de zwarte bessen, bloemsuiker en aardappel/maisbloem in een kom, en smeer deze vervolgens met een lepel over de amandelschilfers.

8/ Zet 20 minuten in de oven, tot het gebak goudbruin gebakken is. Laat dan een 10-tal minuten afkoelen.

9/ Bereid het glazuur door de confituur in een kookpan op te warmen en laat 2 minuten sudderen. Strijk dit uit over de bessen met een gebakborsteltje.


10/ Serveer met vanillesaus en/of decoreer met extra bessen. 

En klaar! Winters Lapland is aangekomen in je keuken. Laat het smaken!