woensdag 4 juni 2014

Wat te eten in IJsland?

Enkele tips uit de lokale keuken die je zeker geproefd moet hebben tijdens je verblijf op IJslandse bodem:

1/ Skyr
Een verfijnd zuivelproduct, qua textuur vergelijkbaar met yoghurt, maar technisch gezien een zachte kaas. Skyr is populair vanwege het lage vetgehalte en het hoge eiwitgehalte, en smaakt heerlijk met bosbessen en een toefje slagroom. Staat bekend als het IJslandse supervoedsel, niet te missen dus!

2/ Lam
IJslandse schapen brengen traditioneel de zomers door met grazen in het wild in de IJslandse hooglanden. Ze leven van bergkruiden, en dan voornamelijk tijm, wat dit magere gourmetvlees zijn delicate smaak geeft.

3/ Rúgbrau
Plokkfiskur
Plokkfiskur
Dit is zuiver roggebrood, donker en compact, meestal vrij zoet. Van oudsher werd het brood gebakken in een pot of gestoomd in speciale houten vaten die in de grond werden begraven bij een hete bron. Het brood wordt vaak geserveerd met vis, en heeft de eigenschap enorm gezond te zijn!

4/ Plokkfiskur
Dit is een stoofpotje van vis, gemaakt met aardapppels, , gekookte vis en uien, geserveerd in witte saus en met Rúgbraud en boter. Origineel was het een gerecht om de restjes op te maken, maar nu wordt het beschouwd als een traditionele IJslandse delicatesse.

5/ Íslenskt Brennivín
Het is eigenlijk geen ‘gerecht’, maar IJslandse schnapps. Deze staat algemeen bekend als The Black Death, en maakt toch onvoorwaardelijk deel uit van de IJslandse voedselcultuur. Het is gemaakt van gegiste aardappels en op smaak gebracht met karwijzaad. Meestal gekoeld geserveerd, maar wees er voorzichtig mee…

6/ Har∂fiskur

Gedroogde vis, meestal gemaakt van schelvis of kabeljauw. Ook een IJslands supergerecht, omdat het een vrijwel zuivere bron van eiwit is. Een populaire snack voor zowel jonge kinderen als volwassenen, heerlijk met een laagje boter erbovenop. 

Smakelijk! 

woensdag 21 mei 2014

Puur IJslands proeven

De IJslandse keuken is niet bepaald de internationaalst meest bekende, of gerenommeerde. 

De Noord-Amerikaanse liefde voor fast-food en frisdrank is overgewaaid naar IJslandse bodem, en je vindt dan ook gemakkelijker een hamburgertent dan een gastronomisch hoogstaand restaurant. Toch is het lang niet al geïmporteerd rundsvlees en ketchup. Op een ongerept dun bevolkt en ecologisch ingesteld eiland is immers ruimte zat voor een biologische eetcultuur op niveau.

icelandic lamb
Zo gebruiken IJslandse restaurants - ja zelfs de burgertent op de hoek - de zuiverste materialen die verkrijgbaar zijn, en die gekweekt of gevangen zijn in een zuiver en niet-vergiftigd milieu. De IJslandse vis staat bekend om zijn kwaliteit, wordt op een verantwoordelijke manier gevangen en volgens de de hoogste branchenormen geproduceerd. IJslands lamsvlees is ook een nationale trots, en staat bekend om het sappige vlees. De IJslandse schapen grazen in de zomer op de IJslandse hooglanden en bergkruiden verrijken het vlees met een delicate smaak.

De natuurlijke kenmerken van IJsland komen ook goed van pas. Geothermische kassen functioneren als natuurlijke serres waarin organische groenten worden gekweekt. Deze leveren een groot deel van de vraag van het land. 

In de 20e eeuw nam het land, alsook de IJslandse keuken verschillende internationale invloeden op. De opkomst van de culinaire beweging New Nordic Cuisine is een stimulans geweest voor de diversiteit van Scandinavische regionale ingrediënten en heeft de kwaliteit van de regio benadrukt: zuiverheid, eenvoud en ethische productie staan centraal.

Dit draagt eraan bij dat IJsland aan je verwachtingen zal voldoen en waarschijnlijk zelfs zal overtreffen op het gebied van topkwaliteit, smaak, en een gezonde eetervaring.

zondag 11 mei 2014

Kopenhagen - een tussenstop waardig

Onderweg naar Lapland, of je nu 12 of 72 uur de tijd hebt, de Deense hoofdstad is altijd een stop waard.
Niet veel tijd om uit te zoeken waar je heen kan? Ga dan récht naar de beste adresjes.
Deze móet je gezien hebben, hoe lang je ook in de stad vertoeft.
Hier komt…Kopenhagen ‘in short’!


kopenhagen



Doe zoals de Denen, ontbijt in Grød,  ‘The Porridge Bar’. Hier wordt havermout weer hip. Het ideale ontbijt voor een citytripper, smaakvol, origineel én gezond, met toetsen van peer, munt, mango, chili of pompoen.

Wandeling doorheen het idyllisch aangelegde Assistens Kirkegården kerkhof richting stadscentrum.

Je passeert Torvehallerne, geen supermarkt maar Super Markt! Delicatessen en verse producten van de beste kwaliteit kan je vinden op deze bijzondere markt.

Wandel verder, en aan de historische ronde toren ga je linksaf want aan het einde wacht je de…

… Kleine Zeemeermin! Hét ultieme beeldmerk van de stad Kopenhagen. Tijd voor foto’s!

Slot Amalienborg is een prachtig staaltje Deense Rococo architectuur. Van buiten alleen al prachtig. Heb je tijd voor een bezoek aan het interieur, zeker doen.

Niet veel verder ligt Nyhavn. In deze oude haven van Kopenhagen met zijn kleurrijke gevels vind je zeker en vast een lekker restaurantje voor lunch, probeer bijvoorbeeld de lunchmenu bij Salt.

Op weg naar de Strøget, de langste wandelwinkelstraat van Europa. Van budgetketens tot designerstores, hier shop je voor ieder wat wils.

Aangekomen aan de Tivoli tuinen. Tijd voor wat ontspanning op de 100 jaar oude houten rollercoaster, met live muziek, of een sfeervolle aperitief.

Dinner time. Restaurant Höst is nog vrij nieuw maar toch al een favoriet. Scandinavisch maar vernieuwend, romantisch doch modern, urban en rustiek tegelijk, inspirerend!

Het Meatpacking District is de beste plaats om de late uurtjes in Kopenhagen door te brengen. Met een Carlsberg natuurlijk.