dinsdag 25 augustus 2015

Waarom Abisko écht de beste plaats is voor noorderlichtobservatie

Het is een bekende vraag die elke noorderlicht-reiziger zich stelt: Wat is nu de beste plaats, met de hoogste kansen, om noorderlicht waar te nemen?
Noorderlicht is één van de meest spectaculaire natuurfenomenen op aarde, en het loont absoluut de moeite dit hoog op je bucket list te plaatsen.
Maar waarom nu net Abisko? Wat maakt dit afgelegen Zweedse gehucht tot dé beste plaats voor noorderlicht in  héél Europa?


Laten we beginnen bij het begin, het is absoluut niet eenvoudig één enkele geografische plaats te bepalen waar noorderlicht het allerbeste is. Noorderlicht verschijnt tussen de 65° en 72° noorderbreedte. Dat gebied wordt in Europa ook wel de ‘aurora zone’ genoemd. Geomagnetische stormen kunnen er echter voor zorgen dat dit gebied ook naar lagere breedtegraden daalt, dat gebeurt wanneer er bijvoorbeeld in Nederland of Schotland per uitzondering noorderlicht gespot kan worden.

Er zijn verschillende toplocaties voor noorderlicht, die dat zijn om erg uiteenlopende redenen. Sommige plaatsen bevinden zich simpelweg pal in de aurora zone, andere zijn erg vlot bereikbaar met rechtstreekse vluchten, zoals Reykjavik, nog andere zijn dan weer zo spectaculair gelegen dat de combinatie met noorderlicht simpelweg uniek is.  Er komt wel steeds een portie geluk aan te pas, een wolkeloze hemel is immers een noodzaak om helder noorderlicht te kunnen waarnemen.
Maar waarom dan Abisko?

In Abisko vallen verschillende factoren die een goede noorderlichtwaarneming in de hand werken samen. Zo’n 159 nachten per jaar kan hier noorderlicht gespot worden, best veel als je beseft dat er slechts 212 nachten van het jaar voldoende donker zijn om het noorderlicht überhaupt te kunnen zien.
Abisko is gelegen op 68° noord, zo’n 200 kilometer boven de poolcirkel. Het is gelegen aan een 70 kilometer lang meer, omringd door bergen. Die bergpieken houden bewolking tegen, waardoor het boven Abisko vaak helder blijft. Het dorp heeft statistisch gezien de meeste wolkeloze nachten van Scandinavië, en zelfs van heel Europa!
Deze combinatie zorgt ervoor dat je in Abisko gemiddeld 2 op 3 nachten noorderlicht hebt. Bij een verblijf van 3 nachten, heb je 80% kans dat het poollicht verschijnt.



Natuurlijk blijft het verstandig je noorderlichtreis ook overdag in te vullen met onvergetelijke activiteiten. Het noorderlicht blijft immers een kansspel, en een 100% garantie kan er nooit verkregen worden. Met een gezapige huskysledetocht, sneeuwscooteravontuur in de bergen of rendiersledetocht in de sneeuwwitte taiga, heb je ook overdag spannende avonturen beleefd, en dat maakt een noorderlichtreis dubbel de moeite waard. 


donderdag 20 augustus 2015

Zomer in't land / Herfst in Lapland

We mogen niet klagen, de zon liet zich al aardig veel zien boven de Lage Landen afgelopen zomer, en stilaan eind augustus blijft ze trouw van de partij. Het is lekker genieten van het terrasjesweer, de lange zwoele zomeravonden, de resem festivals en zondagse barbecues.




En terwijl de zomer bij ons vrolijk verder kabbelt, staat in Kiruna – Zweeds Lapland – dit weekend al de ‘Herfst Braderij’ op het programma. Alle artisanale producten worden in de kijker gezet, huisbereide patisserie, traditionele kledij, handgeweven tapijten, en veel meer. Het typische Sámi brood Gáhkku moet je geproefd hebben. De markt was ooit de laatste grote Sámi bijeenkomst van de zomer. Vanuit alle uithoeken konden de Sámi zich eind augustus nog sneeuwvrij verplaatsen naar Kiruna en terug, om handel te drijven, voorraden in te slaan voor de winter, en contacten te onderhouden. 

Hoog boven de poolcirkel zijn de dagen immers alweer goed aan het korten, temperaturen dalen, weldra verkleuren alle bladeren en begin september is het hartje herfst met prachtig rood-geel-oranje gekleurde loofbomen langsheen de oevers van de vele meren. Vervolgens gaat het kleurenspel verder in de lucht, en duiken de dansende groene noorderlichtsluiers weer op aan de nachtelijke hemel. Vanaf begin november is Lapland bedekt door een sneeuwtapijt, dat zal volharden tot eind april volgend jaar. Winter is coming…


Ook voor ons is de tijd gekomen om even weg te dromen naar die skilatten en gezellige winterjas ver weg op de zolder, om vooruit te blikken naar de plannen voor kerstmis dit jaar, en de schoolvakantie-agenda van de kinderen erbij te nemen. Wil je gaan reizen deze winter, dan wordt daar best stilaan even over nagedacht. Immers niet te vergeten, wil je richting het Hoge Noorden gaan reizen, dan ben je er beter snel bij! De schattige kleinschalige lodges waarin je wil logeren, raken immers snel volzet.


Doe zoals de Sámi en benut de laatste zonnedagen nuttig en in goed gezelschap. Schaar je vrienden of familie nog een keer rond de terrastafel, een glaasje wijn erbij en de reisbrochure naar Lapland, IJsland of Noorwegen. Een winterreis plannen was nog nooit zo zonnig. 


maandag 16 februari 2015

Winterse bessentaart uit Lapland

Wie al een keer in het Hoge Noorden geweest is, weet er alles van. In Lapland is men gek op bessen. Als confituur in alle geuren en kleuren, bij het ontbijt over je dampende kom havermoutpap, als afwerking bij je elandsteak, en noem maar op. Telkens opnieuw zijn er bessen en telkens opnieuw smaken ze héérlijk.

Ben je net terug uit Lapland en mis je die zoete smaken - heb je reisplannen in noordelijke richting en wil je een smakelijk voorproevertje – heb je wat vrije tijd om handen in de schoolvakantie – of gewoon omdat het maandag is – er staat bessentaart op het menu!


Korte samengevat:
Voor 6-8 personen
Voorbereidingstijd van 20 minuten
Kooktijd van 25 minuten

Wat heb je nodig voor het gebak?
175g boter
180g tarwebloem
100g bloemsuiker
½ theelepel bakpoeder
Een snuifje zout

Wat heb je nodig voor de vulling?
50g fijngemalen amandelen
450g zwarte bessen
90g bloemsuiker
1 eetlepel aardappelbloem of maisbloem

En voor het glazuur?
3 eetlepels lopende, rode confituur – zonder zaadjes

Bereidingswijze:
1/ Smelt de boter voor het gebak. Laat deze vervolgens een paar minuten afkoelen.

2/  Bestrijk een 23cm diameter taartbodem met boter.

3/ Voorverwarm de oven op 200°C.

4/  Mix de tarwebloem, bloemsuiker, bakpoeder en het zout. Klop hier geleidelijk aan de gesmolten boter onder tot je een gelijk kleurige deegmassa hebt.

5/ Vul de taartbodem met het deeg. Duw het geleidelijk aan open met je vingers, aangezien het te smeuïg is om uit te rollen.

6/ Strooi de amandelschilfers uit over het gebak.

7/ Mix de zwarte bessen, bloemsuiker en aardappel/maisbloem in een kom, en smeer deze vervolgens met een lepel over de amandelschilfers.

8/ Zet 20 minuten in de oven, tot het gebak goudbruin gebakken is. Laat dan een 10-tal minuten afkoelen.

9/ Bereid het glazuur door de confituur in een kookpan op te warmen en laat 2 minuten sudderen. Strijk dit uit over de bessen met een gebakborsteltje.


10/ Serveer met vanillesaus en/of decoreer met extra bessen. 

En klaar! Winters Lapland is aangekomen in je keuken. Laat het smaken!